Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hamupipőke

Egy, az európai kultúrkörben széles körben elterjedt történet főszereplője. A történet egyik legismertebb változata Charles Perrault francia meseírótól származik, amelyet Cendrillon ou La petite pantoufle de verre (Hamupipőke, avagy a kis üvegcipellő) címmel 1697-ben vetett papírra.

Hamupipőke egy gazdag kereskedőember leánya volt. Mikor az édesanyja haldoklott, azt mondta leányának, hogy legyen jó és jámbor, mert akkor elnyeri jutalmát. Édesanyja halála után apja újból megnősült. Egy szép, ám rosszindulatú asszonyt és annak két leányát vitte a házába. A mostohatestvérek és a mostohaszülő gonoszsága igen megnehezítette az ifjú leány életét, akit saját házának cselédjévé tettek. Nem csak a legpiszkosabb házimunkákat bízták rá, de neki kellett a házi tűzhely tisztítását is végeznie, ezért családja Hamupipőkének kezdte gúnyolni.
Egy alkalommal az apa egy távoli vásárba indult, és megkérdezte mindhárom leányát, hogy mit hozzon nekik a vásárból. Míg a mostohatestvérek szép ruhákat, drágaköveket és gyöngyöket kívántak, addig Hamupipőke csak egy facsemetét kért apjától. Apja hazaérkezése után Hamupipőke a facsemetét édesanyja sírjára ültette és alatta imádkozott. A fára hamarosan egy madár szállt, akinek a szíve megesett az árva leányon, és teljesítette az imában foglalt kéréseket.
Hamarosan háromnapos ünnepet hirdettek a királyságban. Az uralkodó kikiáltatta, hogy minden hajadon leányzónak meg kell jelennie a palotában rendezett bálokon, ahol a trónörökös majd menyasszonyt választ magának. Hamupipőke mostohája nem akarta, hogy a leány a bálon részt vegyen, ezért különösen álnok feladatot eszelt ki számára. A tűzhely hamujába borított lencse szétválogatását adta ki Hamupipőke számára elvégzendő feladatul. A mostoha még egy megfelelő báli öltözet beszerzését is feladatul szabta Hamupipőkének, majd saját lányaival elvonult a bálba.
A zokogó Hamupipőke mellett ekkor megjelent a fehér madár és egy fehér színű, ezüsttel díszített selyemruhát, illetve egy aranyból készült cipellőt adott a leánynak. Hamupipőke felöltözött, rohant a bálba és elvegyült a vendégek között. Szépsége azonnal felkeltette a trónörökös figyelmét, de Hamupipőkének sikerült elszöknie. Mikor hazaért, bemászott a galambházba, levetette magáról a báli ruhát, felvette a rongyait majd beszaladt a házba és elaludt. A királyfi, aki hazáig követte a lányt, megvárta, míg hazaér az apa és közölte vele, hogy az ő táncpartnere hozzájuk szaladt be és bemászott a galambházba. Az apa szétverte a galambházat, de nem találtak ott senkit. Ez történt a háromnapos bál második estéjén is, amelyen az ifjú herceg ismét megpróbálta megtalálni a gyönyörű leányt, de Hamupipőke ismét kereket oldott. Hazaérvén felmászott a körtefára, majd ugyanúgy tett, mint előző nap. A királyfi ismét közölte az apával, hogy a lány oda szaladt be, majd felmászott a fára. Kivágták a fát, de nem találtak semmit. A harmadik este is hasonlóképp telt el. Ám akkor este a királyfi megparancsolta a szolgáinak, hogy kenjék be a lépcső egyik fokát szurokkal, így Hamupipőke egyik aranycipője beleragadt.
A király kikérdeztette a bál valamennyi résztvevőjét, de Hamupipőkét senki sem ismerte. A leány apját is kikérdezték, de Hamupipőke olyan szép volt, hogy még saját apja sem ismerte fel. A trónörökös nyomozásba kezdett. Az egész királyságot végigjárta és valamennyi leány lábára felpróbálta a palota lépcsőjén hagyott cipellőt. Hamupipőke mostohatestvérei is megkísérelték felhúzni az aranycipőt, de az olyan kecses és vékony volt, hogy nem ment a lábukra: egyiknek a nagylábujja, másiknak a sarka nem fért bele. Ekkor mindkét nővérnek adott az anyja egy kést és azt mondta, vágják le a cipőbe bele nem férő testrészüket. Miután megtették, először a nagyobb, majd a kisebb lányt készült a herceg a palotába vinni, de amikor a temető mellett mentek el, a galambok figyelmeztették a herceget, hogy véres a cipő, és hogy otthon van még az igazi lány. Ekkor Hamupipőkére került a sor. Tökéletesen ráillett a cipő és a herceg végül feleségül vette. A templomba menet Hamupipőke vállára szállt két galamb, majd mindkét mostohanővér szemeit kivájták. Hamupipőke és a herceg pedig boldogan éltek, míg meg nem haltak.

Hamupipőke

 • Rendező: Clyde Geronimi, Hamilton Luske, Wilfred Jackson
 • Forgatókönyvírók: Ken Anderson, Perce Pearce, Homer Brightman, Winston Hibler, Bill Peet, Erdman Penner, Harry Reeves, Joe Rinaldi, Ted Sears, Maurice Rapf
 • Alapmű: Charles Perrault - Hamupipőke
 • Szinkronhangok: Ilene Woods, Eleanor Audley, Verna Felton, Rhoda Williams, James MacDonald, Luis van Rooten, Don Barclay, Mike Douglas, William Phipps, Lucille Bliss
 • Zene: Oliver Wallace, Paul J. Smith
 • Játékidő: 75 perc
 • Bemutató: 1950. Március 4.
 • Bevétel: $ 95,126,535

Hamupipőke (eredeti cím: Cinderella) 1950-ben bemutatott amerikai rajzfilm, amely Charles Perrault meséje alapján készült, a Hamupipőke-trilógia első része. A 12. Disney-film rendezői Clyde Geronimi, Wilfred Jackson és Hamilton Luske. Az animációs játékfilm producere Walt Disney. A forgatókönyvet Ken Anderson, Homer Brightman, Winston Hibler, Perce Pearce, Bill Peet Erdman Penner, Harry Reeves, Joe Rinaldi és Ted Sears írta, a zenéjét Paul Smith és Oliver Wallace szerezte. A mozifilmet az RKO Radio Pictures hozta forgalomba. A Hamupipőke a Walt Disney egyik legsikeresebb alkotása, amely Technicolor-filmre készült. Műfaja zenés romantikus fantasyfilm. Amerikában 1950. február 15-én, Magyarországon 1961. március 9-én, felújított változattal 1985. december 19-én mutatták be a mozikban.

Cselekmény: Volt egyszer egy gazdag özvegyember, akinek volt egy lánya is; Hamupipőkének hívták. Az apa idővel újranősült, és egy gonosz özvegyasszonyt vett el, aki két lányát, Anasztáziát és Drizellátt is magával hozta a házasságba. Az apa azonban váratlanul meghalt, és onnantól kezdve a mostoha és lányai megkeserítették Hamupipőke életét. Arra kényszerítették, hogy a cselédjük legyen, rongyokban járatták, és a toronyban lévő szobában kellett aludnia. Itt élt barátaival, az egerekkel és a madarakkal, azonban a nélkülözés és a megpróbáltatások ellenére is szelíd, kedves teremtés maradt, aki türelemmel viselte sorsát, és szorgalmasan végezte a neki kirótt munkát.
Egy alkalommal a király elhatározza, hogy bált rendez annak érdekében, hogy ott a fia feleséget találjon magának. A bálra a mostoha és lányai nagy izgalommal készülnek. Hamupipőke is szeretne elmenni, ám nincs megfelelő báli ruhája, ezért az egerek és a madarak elhatározzák, hogy mindenféle maradék ruhaanyagból készítenek neki egyet. Mikor a mostoha és a lányai éppen indulnának, Hamupipőke is megjelenik új ruhájában. Ám a gonosz nővérek, mivel a ruha egyes részeiben saját tulajdonaikra ismernek, irigységükben széttépik azt. Miután azok hárman elmentek, a lány zokogva rohan a kertbe. Itt találkozik tündér keresztanyjával, aki segít neki eljutni a bálba: tökből hintót, egerekből lovat, lóból lovászt, kutyából inast varázsol, Hamupipőkére pedig egy csodaszép báli ruhát, és hozzá egy pár üvegcipőt. Figyelmezteti azonban, hogy érjen haza, mielőtt éjfélt üt az óra, mert pontban éjfélkor véget ér a varázslat. Hamupipőke a bálban találkozik a herceggel, és egész végig egymással táncolnak. Amikor tizenkettőt üt az óra, Hamupipőkének el kell mennie, ám sietségében elhagyja az egyik üvegcipőjét. Másnap a király kihirdeti, hogy annak adja a fiát, akinek a lábára pontosan ráillik a cipellő. A mostoha bezárja Hamupipőkét a toronyba, ám az egereknek sikerül kiszabadítaniuk: Hamupipőke lesiet a lépcsőn, és felpróbálja a cipőt, amely tökéletesen illik a lábára. Végül a herceg felesége lesz, és boldogan élnek, amíg meg nem halnak.

A rajzfilm: Walt Disney már 1922-ben elkezdett rövid, tízperces kis modern rajzfilmekkel próbálkozni, hogy kialakítsa új rajzfilmje, a Hamupipőke körvonalait, de 28 évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy kiforrjon a végleges elképzelése. Még így sem találta azonban megfelelő hangot Hamupipőkéhez, és megfelelő alakot Luciferhez, a gonosz macskához. Ám amikor az egyik barátja macskáját, Mollyt meglátta, örömujjongásban tört ki, s kijelentette, hogy megszületett a tökéletes Lucifer-forma. A fekete macska tehát Molly alakját őrzi. Hamupipőke hangja esetében pedig szereplőválogatást hirdettek. A szerepet egy olyan lány nyerte, meg, akit két barátnője nevezett be; Ilene Woods-nak hívták. A Lucifert szinkronizáló June Foray később is hű maradt a Walt Disney-filmek szinkronizálásához, Elanor Audley, aki a mostoha hangját adta, később a Csipkerózsika Maleficent-je, azaz a gonosz tündére lett, Verna Felton pedig, aki a Tündért szinkronizálta, később az Alice Csodaországban indulatos Szívkirálynője, továbbá a Susi és Tekergő Sarah nénije számára kölcsönözte hangját.
A premierre 1950-ben került sor. Mindenki elment megnézni a filmet, akinek csak egy csepp köze is volt hozzá. A Bibiddi bobiddi boo c. ének az év legjobb dala lett, Walt Disney pedig később további egész estés mesefilmeket is rendezett: Csipkerózsika, Alice Csodaországban, Susi és Tekergő stb.

Betétdalok:

A Dream Is a Wish Your Heart Makes (Álmod egyszer valóra váll) Oh, Sing Sweet Nightingale (Csalogány)

The Work Song (Higgyél hát a mesékben) Bibbidi-Bobbidi-Boo (Abrakadabra)

So This Is Love (A szerelem)

Folytatások: 

Hamupipőke 2. – Az álmok valóra válnak
 • Eredeti cím: Cinderella II: Dreams Come True
 • Rendező: John Kafka
 • Forgatókönyvírók: Jill E. Blotevogel, Tom Rogers, Jule Selbo
 • Szinkronhangok: Jennifer Hale, Corey Burton, Russi Taylor, Christopher Daniel Barnes, Gina La Piana
 • Zene: Michael Tavera
 • Játékidő: 73 perc
 • Bemutató: 2002. Február 26.

2002-ben megjelent amerikai 2D-s számítógépes animációs film, amely a Hamupipőke-trilógia második része. Az animációs játékfilm rendezője John Kafka, producerei Mary Thorne és Mary Alice Drumm. A forgatókönyvet Jill E. Blotevogel, Tom Rogers és Jule Selbo írta, a zenéjét Michael Tavera és Brooke Allison szerezte. A videofilm a Walt Disney Pictures és a DisneyToon Studios gyártásában készült, a Walt Disney Home Video forgalmazásában jelent meg. Műfaja: zenés romantikus fantasyfilm. Amerikában 2002. február 27-én, Magyarországon 2002. március 19-én VHS-n és DVD-n adták ki.

Cselekmény: A boldogságtól ragyogó pár, Hamupipőke és a herceg hazatérnek nászútjukról palotájukba, ahol az egykoron lencsét válogató, mostoha körülmények között élő lánynak szokatlan szerepbe kell beletanulnia. El kell sajátítania minden csínját-bínját annak, hogyan viselkedik egy hercegnői fenség. A tündér "dadus" és a folyton rosszalkodó egérsereg hathatós segítsége mellett Hamupipőke rájön, egyetlen módja van megfelelnie az elvárásoknak, mégpedig az, ha nem akar más lenni, mint amilyen. A varázslatos mesében az álmok ismét valóra válnak.

Hamupipőke 3. – Elvarázsol múlt
 • Eredeti cím: Cinderella III: A Twist in Time
 • Rendező: Frank Nissen
 • Forgatókönyvírók: Dan Berendsen, Margaret Heidenry, Colleen Ventimilia, Eddie Guzelian
 • Szinkronhangok: Jennifer Hale, Christopher Daniel Barnes, Susan Blakeslee, Corey Burton, Tress MacNeille, Andre Stojka, Russi Taylor
 • Zene: Joel McNeely
 • Játékidő: 75 perc
 • Bemutató: 2007. Február 6.

2007-ben megjelent amerikai 2D-s számítógépes animációs film, amely a Hamupipőke-trilógia harmadik, utolsó része. Az animációs játékfilm rendezője Frank Nissen, producere Margot Pipkin. A forgatókönyvet Dan Berendsen, Margaret Heidenry, Colleen Millea Ventimilia és Eddie Guzelian írta, a zenéjét Joel McNeely szerezte. A videofilm a Walt Disney Pictures és a DisneyToon Studios gyártásában készült, a Walt Disney Home Video forgalmazásában jelent meg. Műfaja: zenés romantikus fantasyfilm. Amerikában 2007. február 6-án, Magyarországon 2007. március 21-én adták ki DVD-n.

Cselekmény: A Jótündérnek köszönhető, hogy a kedves, szorgalmas és meseszép Hamupipőke elmehetett a hercegi bálba és szegény, cselédsorban élő, mostohaanyját és gonosz mostohanővéreit kiszolgáló lányból igazi hercegnő lett! A mese véget ért, a szerelmesek boldogan éltek, míg... ...míg fel nem bukkant a színen ismét a gonosz mostoha, aki ördögi tervet eszelt ki, hogy bosszút álljon Hamupipőkén! A mostoha egy olyan varázsigére lel, amely visszafordítja a Jótündér összes jócselekedetét. Visszatér a múlt, Hamupipőke újra szegény mostohalány, nincs többé szép ruha, hintó és nincsenek paripák, nincs tehát esélye Hamupipőkének arra, hogy megjelenjen az esti bálon. Elmúlt a varázslat, hogyan lesz ebből tündérmese? Mit tesz most Hamupipőke?

 

Cikkek

Hamupipőke (2015)

2019.11.26